Sidebar

Tikrąjį pavasarį kviečiame pasitikti neužmirštamais potyriais kūrybinėse kinų kaligrafijos ir tapybos dirbtuvėse su mūsų mylima, jau tris kartus viešėjusia, ir šį balandį pas mus vėl apsilankysiančia kinų kilmės Ukrainos menininke Qi Xiaoting [Chi Shaoting]. Kūrėja ilgus metus gyvenusi Ukrainoje buvo priversta palikti namus ir šiuo metu laikinai gyvena Vokietijoje.

Maloniai kviečiame sudalyvauti šios menininkės kūrybinėse kinų tapybos ir kaligrafijos dirbtuvėse.

PROGRAMA

balandžio 11 d.

18:00 val. KINŲ TAPYBA. Auksinės žuvelės. 画金鱼

Tradicinėje kinų kultūroje žuvis, kaip ir auksinės žuvelės, simbolizuoja perteklių ir turtus. Ši asociacija kyla dėl to, kad kinų kalbos žodis žuvis (yú) tariamas labai panašiai (bet kitu tonu) kaip ir žodis turtas. Jis taip pat įkūnija sėkmės ir vienybės vertybes. Žuvies valgymas per šventes - tai ne tik kulinarinė patirtis, bet ir kultūrinio tapatumo bei kinų tradicijų puoselėjimo išraiška.

balandžio 12 d. – DRAKONO DIENA

15 val. KINŲ KALIGRAFIJA. Drakono hieroglifas 龙

18 val. KINŲ TAPYBA. Drakonas. Tapyba juodu tušu

Kinų kultūroje drakonas simbolizuoja sėkmę, jėgą, sveikatą ir stiprybę. Drakonas yra unikalus, nes tai vienintelė mitinė būtybė iš visų kinų Zodiako gyvūnų, o drakono metais gimusieji laikomi stipriomis ir sėkmingomis asmenybėmis.

Balandžio 13 d.

11 val. KINŲ TAPYBA. Tulpės. 画郁金香

15 val. KINŲ TAPYBA. Rožės. 画玫瑰花

Kinų kultūroje tulpės dažnai siejamos su šlove ir tobulumu, o

rožės simbolizuoja amžiną pavasarį ir ilgaamžiškumą.

APIE MENININKĘ –
Qi Xiaoting [Chi Shaoting] kinų menininkė, kaligrafė, dailės mokytoja, Visuomeninio kinų kultūros klubo (Weifang) narė. Ji nuo 1997 m. gyveno Ukrainoje. 2011 m. baigė Kyjivo pedagoginį universitetą, Dailės ir dizaino fakultetą. Mokėsi pas žymius kinų menininkus: Zhang Zhungen, Zhang Huayong ir Liu Zonggang. Kūrėja palaiko nuolatinius ryšius su gimtąja šalimi ir skatina kultūrinius mainus tarp abiejų tautų. Menininkė dalyvavo kolektyvinėse parodose ir surengė personalinių parodų Ukrainoje, Kinijoje, JAV ir Ispanijoje. Jos darbų yra Ukrainos ir kelių kitų šalių muziejuose ir privačiose kolekcijose. Daugiau nei 10 metų ji dirba dailės mokytoja ir turi savo mokyklą "Celestial Culture".
Menininkė dirba unikalia kinų Xie-Yi (idėjų išraiškos) technika. Kaip įprasta, dailininkui labiau rūpi ryžių popieriuje perteikti dvasinę nuotaiką nei perteikti detales ir išorinių bruožų tikslumą. Viskas atitinka kinų tapybos filosofiją – grožis ir išmintis paprastume. Todėl paveiksle naudojamos tokios technikos kaip apibendrinimas, hiperbolė ir abstrakcija. Menininkės darbais galite pasigrožėti čia: https://chi.gallery/

Kaligrafijos ir kinų Xie-yi 寫意 tapybos menas reikalauja įvairiapusių, kintančių menininko įgūdžių ir vizijos. Pasak menininkės, norint parašyti simbolį, reikia išlaikyti pusiausvyrą, ritmą, darną, sklandumą, nuoseklumą ir harmoniją vienu metu - tai nelengva užduotis. O tapyboje: gebėjimas stebėti ir derinti tamsias dėmes su šviesiomis, storas linijas su plonomis, faktūrą su lygiais netobulumais.... Visa tai pavirsta meno, filosofijos ir pagreitėjusio šiuolaikinio gyvenimo tempo samplaikos išraiška.

Kaligrafijos praktikos padeda žmogui atsiverti, atsipalaiduoti ir mėgautis pačiu procesu bei stebuklingu rezultatu – išjaustu kūriniu. Ir nebelieka abejonių dėl teigiamo kaligrafijos poveikio žmogaus emocinei būsenai, smulkiosios motorikos ir atminties vystymuisi.
Kinų tapyba ir kaligrafija – raktas į paslaptingą kinų meno pasaulį, kuris padeda pajausti ir bandyti suprasti skirtingą Kinijos kultūrą.

KAINA

Registracijos mokestis €5 [negrąžinamas].
Taip pat būtume dėkingi, jei už dirbtuvėse gautą patirtį ir praktines žinias karo metu namų netekusiai menininkei skirtumėte simbolinę 10 EUR arba jums kitą priimtiną piniginę auką.

VIETA

Dirbtuvės vyks Vilniaus universiteto Konfucijaus institute, adresu M. K. Čiurlionio g. 21 (vidiniame kieme), 203 aud.

Prieš užsiėmimus atsiųsime priminimus. Su savimi nieko nereikia turėti (nebent turite savo mylimiausią teptuką), visomis priemonėmis pasirūpins institutas.

REGISTRACIJA

https://bit.ly/3VBDHnG  [Dėmesio, vietų skaičius ribotas!]

Dėl detalesnės informacijos rašykite arba teiraukitės tel. 8 613 11849.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos