Sidebar

Šį stebuklingą rudenį pradedame savo veiklas neužmirštamais potyriais kūrybinėse kinų kaligrafijos ir tapybos dirbtuvėse su mūsų mylima, jau du kartus viešėjusia, ir šį rugsėjį pas mus vėl atvyksiančia kinų kilmės Ukrainos menininke Qi Xiaoting [Chi Shaoting].

Kūrėja ilgus metus gyvenusi Ukrainoje, dėl karo buvo priversta palikti namus ir šiuo metu apsistojusi Vokietijoje.

Maloniai kviečiame sudalyvauti šios menininkės kūrybinėse kinų tapybos ir kaligrafijos dirbtuvėse:

Pirmoji diena – rugsėjo 29 d. bus 2 dirbtuvės: kinų kaligrafijos (永子) ir piešime magnoliją.

Tradicinėje kinų kultūroje magnolijos siejamos su elegancija, kilnumu, atkaklumu ir tyrumu. Jos dažnai laikomos grožio ir moteriško švelnumo simboliu. Jos naudojamos siekiant perteikti idėją apie švelnią ir rafinuotą estetiką. Magnolijas dažnai išvysite įvairiuose meno kūriniuose, taip norima pavaizduoti kilnias charakterio savybes.

Kultūrinis kontekstas – magnolijų žiedai dažnai naudojami tradiciniuose kinų vestuvių ritualuose, simbolizuojant nuotakos kilnumą bei nekaltybę.

Antroji diena – rugsėjo 30 d. bus 2 dirbtuvės: kinų kaligrafija (金秋)  ir piešime saulėgrąžas, kurios simbolizuoja padorumą, ištikimybę, pasiaukojimą ir ilgaamžiškumą. Jos žinomos dėl unikalios savybės, kai žiedus pakreipia pagal saulės judėjimą danguje, kas laikoma atsidavimo ir amžinos ištikimybės išraiška. Būtent taip jos dažnai vaizduojamos meniniuose darbuose.

Kultūrinis kontekstas – saulėgrąžos tradicinėje kinų kultūroje nėra itin plačiai sutinkamos, lyginant su kitais augalais, kaip tarkim slyvų žiedai, ar bambukas. Tačiau jų gyvybingumas ir žiedų ryškumas pastaraisiais metais yra pelnęs kiek didesnį populiarumą kaip optimizmo ir pozityvios energijos simbolis.

Trečioji diena –  spalio 1 d. kelionę po kinų meno pasaulį užbaigsime tapybos dirbtuvėmis ir tapysime vynuoges. Vynuogės siejamos su gausumu, klestėjimu ir vaisingumu. Jos yra tapusios sėkmės simboliu ir simbolizuoja gausų derlių bei gyvenimo saldumą.

Kultūrinis kontekstas – vynuogės, ypač matomos meno darbuose ir dekoracijose, dažnai siejamos su klestėjimu bei vaisingumu. Kinų kultūroje pats žodis „vynuogės“ (葡萄 - pú táo) panašus į žodį „turtas" arba „klestėjimas" (富 - fù), todėl jos laikomos palankios lemties simboliu.

Keletas žodžių apie menininkę –

Qi Xiaoting [Chi Shaoting] kinų menininkė, kaligrafė, dailės mokytoja, Visuomeninio kinų kultūros klubo (Weifang) narė. Ji nuo 1997 m. gyveno Ukrainoje. 2011 m. baigė Kijevo pedagoginį universitetą, Dailės ir dizaino fakultetą. Mokėsi pas žymius kinų menininkus: Zhang Zhungen, Zhang Huayong ir Liu Zonggang. Kūrėja palaiko nuolatinius ryšius su gimtąja šalimi ir skatina kultūrinius mainus tarp abiejų tautų. Menininkė dalyvavo kolektyvinėse parodose ir surengė personalinių parodų Ukrainoje, Kinijoje, JAV ir Ispanijoje. Jos darbų yra Ukrainos ir kelių kitų šalių muziejuose ir privačiose kolekcijose. Daugiau nei 10 metų ji dirba dailės mokytoja ir turi savo mokyklą "Celestial Culture".

Menininkė dirba unikalia kinų Xie-Yi (idėjų išraiškos) technika. Kaip įprasta, dailininkui labiau rūpi ryžių popieriuje perteikti dvasinę nuotaiką nei perteikti detales ir išorinių bruožų tikslumą. Viskas atitinka kinų tapybos filosofiją – grožis ir išmintis paprastume. Todėl paveiksle naudojamos tokios technikos kaip apibendrinimas, hiperbolė ir abstrakcija. Menininkės darbais galite pasigrožėti čia: https://chi.gallery/

Kaligrafijos ir kinų Xie-yi  寫意 tapybos menas reikalauja įvairiapusių, kintančių menininko įgūdžių ir vizijos. Pasak menininkės, norint parašyti simbolį, reikia išlaikyti pusiausvyrą, ritmą, darną, sklandumą, nuoseklumą ir harmoniją vienu metu - tai nelengva užduotis.  O tapyboje: gebėjimas stebėti ir derinti tamsias dėmes su šviesiomis, storas linijas su plonomis, faktūrą su lygiais netobulumais.... Visa tai pavirsta meno, filosofijos ir pagreitėjusio šiuolaikinio gyvenimo tempo samplaikos išraiška.

Kaligrafijos praktikos padeda žmogui atsiverti, atsipalaiduoti ir mėgautis pačiu procesu bei stebuklingu rezultatu – išjaustu kūriniu. Ir nebelieka abejonių dėl teigiamo kaligrafijos poveikio žmogaus emocinei būsenai, smulkiosios motorikos ir atminties vystymuisi.

Kinų tapyba ir kaligrafija – raktas į paslaptingą kinų meno pasaulį, kuris padeda pajausti ir bandyti suprasti skirtingą Kinijos kultūrą.

Užsiėmimai nemokami, tačiau būtume dėkingi, jei, už dirbtuvėse gautą patirtį ir praktines žinias karo metu namų netekusiai menininkei skirtumėte jums priimtiną simbolinę piniginę 10 EUR auką.

Dirbtuvės vyks Vilniaus universiteto Konfucijaus institute, adresu M. K. Čiurlionio g. 21 (vidiniame kieme), 207 aud. Prieš užsiėmimus sukontaktuosime su visais užsiregistravusiais. Su savimi nieko nereikia turėti, visomis priemonėmis pasirūpins institutas.

Į dirbtuves kviečiame registruotis, nes vietų skaičius yra ribotas:

1. Kūrybinės kinų kaligrafijos dirbtuvės su menininke Qi Xiaoting. #1 – Kaligrafija 永子

[Registracija baigta]

2. Kūrybinės kinų tapybos dirbtuvės su menininke Qi Xiaoting. #2 – Magnolija

[Registracija baigta]

3. Kūrybinės kinų kaligrafijos dirbtuvės su menininke Qi Xiaoting. #3 – Kaligrafija 金秋

[Registracija baigta]

4. Kūrybinės kinų tapybos dirbtuvės su menininke Qi Xiaoting. #4 – Saulėgrąžos

[Registracija baigta]

5. Kūrybinės kinų tapybos dirbtuvės su menininke Qi Xiaoting. #5 – Vynuogės

[Registracija baigta]

Dėl detalesnės informacijos rašykite    arba teiraukitės tel. 8 613 11849.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos