Sidebar

„Permainų kanonas“ (Yijing) yra viena seniausių ir universaliausių kinų išminties knygų, kuria kinai rėmėsi ir tebesiremia daugybėje sričių – filosofiniuose pasaulio ir būties apmąstymuose, kovos ir konkurencijos strategijose, meninėje kūryboje ir meno suvokime, religinėje praktikoje, architektūroje, medicinoje, matematikoje, astrologijoje, politikoje, kasdieniame gyvenime.
Jos universali išmintis nuo XVII-XVIIIa. sudomino ir vakariečius. Vieni jų bandė ieškoti Yijing simboliuose ir mitinių veikėjų figūrose biblijinio pasaulio atsiradimo mito pėdsakų ir ryšių su krikščionybe, kiti – numerologinio ir struktūrinio kosmoso sąrangos paaiškinimo, treti – universalios pasaulio kalbos provaizdžių ar ištakų, ketvirti – muzikinės kalbos ir išraiškos priemonių, penkti – egzotiškos rytietiškos išminties, dvasingumo, psichodelinių vizijų ir patyrimų iliustracijų, dar kiti - žmogaus pasąmonės veiklos paaiškinimo.
 
Vis dėlto tarp daugybės vakarietiškų šio kanono vertimų, „supopsintų“, keistų ir paviršutiniškų interpretacijų, mokslinių tyrimų „pasimetė“ (ar ignoruojama) viena labai svarbi sritis, kurioje šis kanonas naudojamas nuo I-II a. iki šių dienų – tai daoizmo religija.
 
Detaliau šia tema pasigilinti kviečiame viešoje paskaitoje „Permainų kanonas“ (Yijing) kinų daoizmo religijoje”, kurią skaitys doc. Loreta Poškaitė. Čia bandysime atsakyti į kelis klausimus: kodėl ši sritis ilgą laiką buvo ignoruojama „idzinistikoje“ (Yijing tyrimuose)? kaip Yijing susieja daoizmo saviugdos praktiką ir kinų mediciną? Kaip jos simbolika pasitelkiama daoistų alchemijoje, religinėje ikonografijoje ir ritualuose? Kaip ji prisidėjo prie žmogaus likimo traktavimo daoizme? Ar kaip ja remiasi šiandieniniai daoistai ir priskiriantys save prie daoistų?
 
Paskaita vyks gegužės 25 d. 18:00 val. VU Konfucijaus instituto Didžiojoje Konfucijaus auditorijoje, adresu, M. K. Čiurlionio g. 21. Įėjimas laisvas, be registracijos.
 
Maloniai prašome dalyvauti!
 
Dėl detalesnės informacijos rašykite
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos