Sidebar

Vasarai įsibėgėjus, kviečiame į tris kinų tapybos neužmirštamų potyrių vakarus su kinų menininke Qi Xiaoting [Chi Shaoting].
 
Kūrėja užaugo Kyjive, bet dėl karo buvo priversta palikti namus ir šiuo metu laikinai gyvena Vokietijoje.
Karas Ukrainoje stipriai palietė jautrią menininkės sielą – ji pradėjo Ukrainos palaikymo ir taikos projektą „Ukrainos balsas“, - ant ukrainietiškų ir kitų šalių laikraščių puslapių, aprašančių karo baisumus, Qi Xiaoting perteikė savo išgyvenimus. Laikraščių skirtingomis kalbomis straipsniai virto meno kūriniais, nereikalaujančiais teksto ir suprantamais be žodžių. Autorė teigia: „Ši idėja gimė iš tapybos priemonių stokos. Kai tu bėgi nuo sprogimų, pradingsta galimybė su savimi turėti tušo ir ryžių popieriaus. Trokštantis kurti menininkas gali tapyti bet kuo... dantų pasta... pirštais... Pirmieji darbai ir buvo sukurti tokiomis sąlygomis – karo sąlygomis“.
Maloniai kviečiame sudalyvauti šios menininkės darbų parodoje ir kūrybinėse kinų tapybos ir kaligrafijos dirbtuvėse VU Konfucijaus institute:
 
Liepos 13 d., 18:00 gilinsime kaligrafijos įgūdžius ir piešime bijūnus.
 
Qi Xiaoting [Chi Shaoting] – kinų menininkė, kaligrafė, dailės mokytoja, Visuomeninio kinų kultūros klubo (Weifang) narė. Ji nuo 1997 m. gyveno Ukrainoje. 2011 m. baigė Kijevo pedagoginį universitetą, Dailės ir dizaino fakultetą. Mokėsi pas žymius kinų menininkus: Zhang Zhungen, Zhang Huayong ir Liu Zonggang. Menininkė dalyvavo kolektyvinėse parodose ir surengė personalinių parodų Ukrainoje, Kinijoje, JAV ir Ispanijoje. Jos darbų yra Ukrainos ir kelių kitų šalių muziejuose bei privačiose kolekcijose. Daugiau nei 10 metų ji dirba dailės mokytoja ir turi savo meno mokyklą „Padangių kultūra".
Menininkė kuria tradiciniu kinų xieyi 写意 (idėjų išraiškos arba laisvo teptuko) stiliumi. Kaip įprasta, dailininkui svarbu ryžių popieriuje perteikti idėjos dvasią, o ne detales ir išorinių bruožų tikslumą. Pagal kinų tapybos filosofiją – grožis ir išmintis slypi paprastume. Todėl paveiksluose pasitelkiamos tokios išraiškos formos kaip apibendrinimas, hiperbolė ir abstrakcija. Menininkės darbais galite pasigrožėti čia:
 
 
Kaligrafijos 书法 ir xieyi 写意 tapybos menas reikalauja įvairiapusių menininko įgūdžių, aiškios vizijos ir vidinės darnos. Pasak menininkės, norint parašyti simbolį, reikia išlaikyti pusiausvyrą, ritmą, darną, sklandumą, nuoseklumą ir harmoniją vienu metu - tai nelengva užduotis. O tapyboje svarbu gebėjimas stebėti ir derinti tamsias dėmes su šviesiomis, storas linijas su plonomis, faktūrą su lygiais netobulumais.... ir taip perteikti savo vidinį išgyvenimą ar mintis apie supantį pasaulį.
Kaligrafijos praktikos padeda žmogui atsiverti, atsipalaiduoti ir mėgautis pačiu procesu bei stebuklingu rezultatu – išjaustu kūriniu. Ir nebelieka abejonių dėl teigiamo kaligrafijos poveikio žmogaus emocinei būsenai, smulkiosios motorikos ir atminties lavinimui.
Kinų tapyba – raktas į paslaptingą kinų meno pasaulį, kuris padeda pajausti ir suprasti Kinijos kultūrą.
Į dirbtuves kviečiame registruotis.
 
Dirbtuvės vyks Vilniaus universiteto Konfucijaus institute, adresu M. K. Čiurlionio g. 21 (vidiniame kieme), 207 aud.
 
Užsiėmimai vyks nuo 18:00 val. iki 20:00 val. Su savimi nieko nereikia turėti, visomis priemonėmis pasirūpins institutas.
 
Dėl detalesnės informacijos rašykite arba teiraukitės tel. 8 613 11849.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos