Sidebar

Nuo gegužės 5 d. kviečiame klausytis trijų paskaitų iš ciklo  "Kinijos meno šedevrai iš Nacionalinio Bohdano ir Varvaros Chanenko meno muziejaus (Chanenko muziejaus) kolekcijos", kurias skaitys menotyrininkė, kinų meno ekspertė Marta Logvyn, Nacionalinio Bohdano ir Varvaros Chanenko meno muziejaus (Kijevas, Ukraina) mokslo darbuotoja. Paskaitos vyks anglų k.

Kinijos meno šedevrai iš Nacionalinio Bohdano ir Varvaros Chanenko meno muziejaus (Chanenko muziejaus) kolekcijos. Trijų paskaitų ciklas paremtas vien tik muziejaus kolekcijoje esančiais Kinijos meno objektais. Chanenko muziejus saugo vieną didžiausių Azijos meno kolekcijų Ukrainoje, o šiuo metu jos kiniškoji dalis yra didžiausia šalyje. Muziejus buvo įkurtas XIX a. pabaigoje kaip privati pasaulio meno kolekcija, o 1919 m., sunkiausiais Ukrainos revoliucijos laikais, tapo valstybiniu muziejumi. Nuo to laiko muziejus patyrė daugybę transformacijų, tačiau jame iki šiol saugomi išskirtiniai kinų tapybos darbai ir bronzos skulptūros, kuriuos muziejaus įkūrėjai įsigijo prieš pat Pirmąjį pasaulinį karą. 1950-aisiais į muziejaus kolekciją iš įvairių šaltinių pateko tradicinė elitinė tapyba, įmantrūs drabužiai ir raižiniai iš dramblio kaulo ir nefrito, taip pat naujas propagandinis menas. Šiandien kolekcija auga muziejaus draugų ir mecenatų dėka. Iki Rusijos invazijos Kinijos meno salėje buvo apie 300 meno objektų. Dabar muziejus uždarytas, tačiau vertingi eksponatai saugomi ir laukia, kol vėl bus pristatyti mecenatams. 

Pirmojoje ciklo paskaitoje bus apžvelgiama kinų kolekcija, pristatoma tapyba, skulptūra, dekoratyvinis menas ir liaudies medžio raižiniai, taip pat kai kurios retos muziejaus bibliotekos knygos. Tai pasakojimas apie daiktus ir asmenybes, įsigijimus ir praradimus nuo XIX a. pabaigos iki XXI a. pradžios.

Paskaitas skaitys Marta Logvyn, kuri yra Nacionalinio Bohdano ir Varvaros Chanenko meno muziejaus (Kijevas, Ukraina) vyriausioji mokslo darbuotoja. Marta Logvyn studijavo kinų kalbą Kijeve (Ukraina), taip pat Pekino kalbos ir kultūros universitete (KLR). 2000 m. Kijevo nacionaliniame Taraso Ševčenkos universitete įgijo kinų kalbos ir literatūros magistro laipsnį. Kalbos ir kultūros studijos buvo neatsiejamos nuo vaizduojamojo ir liaudies meno, scenos menų ir architektūros pažinimo. 2010 m. ji prisijungė prie Nacionalinio Bohdano ir Varvaros Chanenko meno muziejaus komandos ir dirbo prie kinų tapybos ir medžio raižinių tyrimų bei pristatymo. Marta Logvyn buvo 9 tradicinio kinų meno parodų iš muziejaus kolekcijos ir 3 šiuolaikinių kinų dailininkų ir kaligrafų parodų kuratorė. Ji taip pat glaudžiai bendradarbiauja su kolegomis iš kitų skyrių, kurdama muziejaus "edukacines" programas, kuriose mokslinė informacija derinama su pramogomis ir gilinimusi į pasaulio kultūras. Marta L. teigia: "Mūsų darbas visada buvo ir yra saugoti pasaulio kultūros paveldą ir reprezentuoti jį mūsų mecenatams. Taikos laikais sulaukėme didžiulio teigiamo vietinės auditorijos įvertinimo. Dabar, susidūrę su žiauriais karo iššūkiais, vis dar laikomės savo vertybių ir ieškome galimybių skleisti žinią apie mūsų muziejaus kolekcijoje esantį kinų meną. Esu dėkingas Vilniaus universiteto Konfucijaus institutui už kvietimą skaityti šiuos pranešimus."

Kviečiame į "virtualią ekskursiją" po Chanenko muziejų!

Vilnius University Confucius Institute is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Lecture 1: On the Walls of Wealthy Homes, in the Luggage of a Future KGB agent. The Multitude of Art Objects in the Museum’s Collection and their Provenance

Time: May 5, 2022 06:00 PM Helsinki

Join Zoom Meeting

https://liedm.zoom.us/j/86571954212?pwd=UWhCNStIRC9wa0dPekVQbU45dW9nUT09

Meeting ID: 865 7195 4212

Passcode: 883205

Dėl detalesnės informacijos 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos