Sidebar

Vasario mėnesį Vilniaus universiteto Konfucijaus institute paminėjome kinų menininko Qi Baishi 160-ąsias gimimo metines bei išvydome trumpą retrospektyvinį filmuką apie menininko kūrybą.

齐白石 ( Qi Baishi / Qí Báishí ) yra vienas genialiausių dvidešimtojo amžiaus tapytojų, kartais net vadinamas „Kinijos Picasso“, o jo paveikslai aukcionuose yra parduodami už milijonus. Kiekviename Qi paveiksle galime įžvelgti paprastumą ir vaikiškumą, tarsi žaismingi objektai esantys meno kūrinyje yra matomi vaiko akimis. Jis kūrė „meną žmonėms", siekdamas perteikti esmę to, kas yra svarbu paprastam žmogui.

Renginyje susipažinome su menininko darbais ir vienu iš paveikslų, kurį galite išvysti ir Lietuvoje, Kaune, A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje. Anot nepatvirtintų šaltinių, tai originalus Qi Baishi darbas, kurį A. Žmuidzinavičiui tikriausiai padovanojo, tačiau kas kūrinį padovanojo ir kaip jis atsirado Lietuvoje, deja, nėra žinoma.

Paveiksle vaizduojamos kamelijos (kin. 山茶花 shāncháhuā), kinų tapyboje simbolizuojančios ilgaamžiškumą (kin. 耐久nàijiǔ). Dešinėje pusėje parašytas Qi Baishi vardas su antspaudu ir tekstas: 歲寒時節,此花亦梅花之友 (Suì hán shíjié, cǐhuā yì méihuā zhī yǒu) – „Šaltuoju metų laiku ši gėlė taip pat yra ir slyvos žiedų draugė“.

Lauksime kituose mūsų renginiuose!

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos