Sidebar

Gegužės mėnesį viešoje paskaitoje „Fitoterapija: Lietuva – Kinija; toli ir arti; intoksikacija – detoksikacija – virškinimas. Ką verta žinoti“ gilinome žinias apie augalų gydomąsias savybes. Paskaitą skaitė medicinos mokslų daktaras Vitalijus Naumavičius.

Visais laikais, visose kultūrose ir tautose buvo žinomi ir naudojami augalai tiek sveikatos išsaugojimui tiek gydymui.  Lietuvoje ir Kinijoje šis žinojimas yra išlikęs. Suprasdami, kas mus skiria ir kas jungia, mes galime efektyviau panaudoti mūsų krašte augančius augalus. 

IMG 20230529 184258 1

Pranešėjas taip pat paneigė kai kuriuos egzistuojančius fitoterapinius mitus. Kaip tarkim, ar egzistuoja stebuklingi augalai, ar tinkami naudoti ir gydyti tik vietiniai, lokaliai augantys augalai.

Šioje paskaitoje sužinojome, kokie augalai gali padėti apsinuodijus (imbierinė arbata), kuo galima išvalyti organizmą. Pavyzdžiui, mūsų visų primirštas ir naujai atrastas daržovinis rabarbaras (Rheum udalatum). Šio augalo prigimtis – šalta, skonis – kartus, savybės – išjudina sąstovį ir sankaupas, valo ugnį, vėsina kraują, antibakterinis, aktyvina tulžį ir kasą. Rabarbaras yra puikiausias organizmo valymo natūralus preparatas.

Toliau paskaitoje susipažinome su tradicinės kinų medicinos požiūriu į virškinimą ir kokius Lietuvoje augančius augalus galime naudoti virškinimo proceso reguliavimui. Šio proceso nagrinėjimas neatsiejamas nuo supratimo kaip veikia virškinimo sistema. Atitinkamas virškinimo procesų palaikymas padeda gyventi ir ilgiau ir kokybiškiau.

Džiaugiamės, jog paskaita apie sveikatą pritraukė nemažai susidomėjusių, kurie naudingoje diskusijoje renginio pabaigoje, tikime, gavo atsakymus į jiems rūpimus klausimus.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos