Sidebar

Gegužės 25 d. Vilniaus Universiteto Konfucijaus Institute vyko vieša paskaita „Permainų kanonas“ (Yìjīng) kinų daoizmo religijoje“, kurią skaitė doc. Loreta Poškaitė. Paskaitoje buvo pristatomas vienas seniausių, universaliausių ir iki šiol aktualiausių kinų išminties tekstų - ,,Permainų kanonas“ (Yìjīng) bei jo sąsaja su daoizmo religija.

Paskaitos pradžioje docentė pristatė ,,Permainų kanoną“ bei pirmąsias jo interpretacijas Vakarų sinologijos studijose. Buvo paaiškinta, kodėl Yìjīng ir daoizmo ryšys neretai pamirštamas, tačiau, iš tiesų, yra labai svarbus nagrinėjant daoistinę vidinę alchemiją, kosmoso ir likimo sampratas bei įvairias ritualines praktikas. Docentės teigimu, nors ,,Permainų kanonas“ (Yìjīng) dažnai laikomas bendro kinų pasaulio suvokimo tekstu, jo 64 heksagramose užkoduotas bei galimas plačiai interpretuoti žmogaus ir kosmoso ryšys yra ypač svarbus būtent daoistams. Toliau buvo aptartos glaudžiai su kosmosu susijusios likimo bei prigimties sampratos - ,,Permainų kanonas“ čia vaidina būrimo knygos vaidmenį. ,,Permainų kanonas“ (Yìjīng) gali būti priemonė susilieti žmogui ir kosmosui, o jo heksagramose užkoduotų permainų išmanymas gali padėti spręsti ateities problemas ir, tokiu būdu, kontroliuoti savo likimą. Pranešėja taip pat pristatė likimo ir prigimties sąvokoms artimą nemirtingumo eliksyro daoizme sampratą. Čia docentė akcentavo pagrindinius eliksyro gamybą veikiančius žmogaus kūno taškus, organus, tokiu būdu pabrėždama glaudų daoistinės alchemijos bei tradicinės kinų medicinos sąryšį. Be to, paskaitoje buvo aptartos priešdangiškos ir podangiškos būsenų sąvokos, tikrosios Dào prigimties reikšmė, ,,Permainų kanono“ (Yìjīng) panaudojimas tiek senoviniuose, tiek šių dienų daoistiniuose ritualuose ir t.t. Prieitos išvados, jog ,,Permainų kanonas“ (Yìjīng) – tai ne tik konfucianistinis ar bendros kinų kultūros tekstas, tačiau ir svarbus daoizmo ritualus, sąvokas, kosmologiją bei praktikas aiškinantis šaltinis.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos