Sidebar

Pirmosiomis 2022 metų gruodžio mėnesio dienomis Vilniaus universitete lankėsi profesionalus komedijos žanro aktorius iš JAV Jesse Appell, žinomas kaip Ai Jiexi 艾杰西, kuris Lietuvoje surengė vienintelį stand-up pasirodymą, publikai pristatydamas unikalų kinų komedijos žanrą. Antrasis susitikimas su aktoriumi buvo skirtas tiems, kurie mokosi kinų kalbos ir ieško šioje srityje naujų impulsų.

Jesse Appell yra prestižinės Fulbraito stipendijos laimėtojas, kurio tyrimo sritis – unikalus kinų komedijos žanras xiàngsheng 相声 – komiški dialogai, praturtinti greitakalbėmis, parodijavimo ir dainavimo elementais. Jis yra žymaus šio žanro meistro Ding Guangquan mokinys, gyvai ir per televiziją atliekantis xiangsheng, o taip pat ir mono stand-up pasirodymus kinų ir anglų kalbomis. Appell kuria komiškus internetinius vaizdo įrašus, skirtus kinų auditorijai; vienas iš jų, "Laowai Style", surinko 2 milijonus peržiūrų keliose žiniasklaidos platformose. Šio aktoriaus pasirodymai bei jo kūryba buvo matomi ir girdimi JAV didžiausiuose ir garsiausiuose televizijos kanaluose bei interneto platformose (CBS, TEDx, Google Talk, etc.), Kinijos televizijos kanaluose, tokiuose kaip CCTV.

Aktorius savo pasirodymus yra pristatęs Jeilio, Vašingtono, Brandeis ir kituose JAV universitetuose. Siekdamas sumažinti kultūrinius skirtumus, Jesse, pasitelkdamas humorą, sukūrė "Laugh Beijing" projektą. Daugiau informacijos apie šį projektą galite rasti svetainėje www.laughbeijing.com.

Vieninteliame stand-up pasirodyme Vilniaus universiteto Aula Parva Jesse A. supažindino susirinkusius su tradiciniu kinų komedijos žanru, jo atsiradimo istorija ir reikšme populiariojoje kultūroje. Buvo įdomu išgirsti, kaip jo gyvenime atsirado xiàngsheng žanras, koks kūrybinis kelias, kokia aktoriaus kasdienybė ir kaip jam, ilgus metus gyvenant Pekine, sekėsi mokytis (ir tobulai išmokti!) kinų kalbą. Galiausiai aktorius meistriškai pademonstravo savo unikalius įgūdžius sakydamas kiniškas greitakalbes.

Paskutinė renginio dalis buvo pati įdomiausia, nes dalyviai turėjo galimybę aktoriui užduoti klausimus. Jesse A. nuoširdžiai atsakinėjo bei dalinosi savo turtinga gyvenimiška patirtimi.

Sekančią dieną antrasis susitikimas su Jesse A. buvo skirtas sinologijos specialybės studentams. Čia aktorius savo susidomėjimą kinų kalba ir kultūra pademonstravo apjungdamas su kita savo aistra – kiniška arbata. Degustuodami aktoriaus atsivežtą arbatą, kamerinėje aplinkoje bendravome apie kultūrų skirtumus, kaip svarbu juos pažinti, dalinomės patirtimis su kokiais iššūkiais susiduriama mokantis kinų kalbos. Jesse A. mielai pasakojo kinų komedijos pasaulio peripetijas, savo komedijų klubo Pekine įkūrimą ir kasdienius sunkumus valdant teatro salę.

Popietė buvo įspūdinga ir kerinčiu 生普洱arbatos skoniu bei linksmomis istorijomis kaip dėl pandemijos Jesse A. įstrigo JAV ir kaip su tuo susitvarkė.

Tikimės, kad ši asmenybė ir jo pasidalinta patirtis buvo nauja galimybė pažvelgti į kinų kalbos mokymosi pastangas iš naujos perspektyvos ir galbūt pavyko pasisemti įkvėpimo tęsti studijas bei rasti būdą, kaip susieti domėjimąsi kinų kalba su kitomis savo aistromis ar įgūdžiais.

Jesse Appell ir jo mokslinio tyrimo sritis – kinų komedijinis žanras – yra kaip viena iš tarpkultūrinio bendravimo priemonių, kuri padeda suprasti ir pažinti kitą. Tikime, jog savo talentu juokinti kitus ne gimtąja kalba jis dar ilgai žavės tarptautines auditorijas ir linkime aktoriui didžiausios sėkmės.

Renginio ištraukas galite pamatyti mūsų Youtube kanale: https://youtu.be/MD_Yy5XZsIw

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos