Sidebar

Spalio 6 d. vykusioje paskaitoje „Ar tradicinė kinų medicina - mokslas?“ gydytojas, akupunktūros specialistas, medicinos mokslų daktaras Dainius Butvilas apžvelgė svarbiausius tradicinės kinų medicinos aspektus bei palygino tradicinę kinų mediciną su Vakarų medicina. Buvo keliamas pagrindinis klausimas, ar kinų medicina yra mokslas ir kokią vietą ši gydymo sistema užima medicinos pasaulyje.

Paskaitoje buvo akcentuojama, jog kinų medicina, senas tradicijas puoselėjanti gydymo sistema, atsiradusi prieš 2500 metų (svarbiausias senovės Kinijos medicinos tekstas „Huangdi Neijing“ 黃帝內經, V a. pr. Kr.), tai žinios apie gamtoje vykstančius reiškinius bei visa apimanti etika, kuri nusako žmogaus ir gamtos tarpusavio ryšį. Egzistuojantis penkių elementų (ugnies, žemės, metalo, vandens ir medžio) principas kinų tradicinėje medicinoje yra kertinis, diktuojantis tiek sezoninės mitybos taisykles tiek kasdienius įpročius. Akupunktūra tradicinėje kinų medicinoje  – sisteminio atitikimo teorija ir empiriniais stebėjimais pagrįstas gydymo metodas. 2007 metais paskelbta „Pekino deklaracija“, kuri užtvirtino kinų medicinos indėlio į žmogaus sveikatą ir gerovę pripažinimą bei paskatino pagrįsti Kinų medicinos metodus šiuolaikiniu mokslu. 2010 metais Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) pripažino akupunktūrą ir šildymą degančiu standžialapiu kiečiu (moksa) ne tik kinų tautos, bet ir visos žmonijos turtu bei įtraukė šį metodą į „Neįkainojamo kultūrinio paveldo“ sąrašą. Šie faktai patvirtina kinų medicinos svarbą gydymo praktikoje.

Lyginant su Vakarų medicina, Kinų medicinos paradigmos atspindi indukcinį mąstymą, priešingą šiandieniniame moksle paplitusiam dedukciniam mąstymui. Tačiau, paskaitos pabaigoje buvo prieita išvados, jog šiuo metu egzistuojančios dvi skirtingos medicinos tradicijos vienodai siekia žinių apie gamtą ir visuomenę, kelia tuos pačius tikslus. Vienas iš bendrų tikslų – padėti saugoti ir stiprinti žmogaus sveikatą, darbingumą, ilginti gyvenimą ir nepakenkti. Šiandieninis mokslas gali padėti tolimesniam kinų medicinos vystymuisi, padidinti gydymo metodų saugumą bei efektyvumą.  

Tikime, jog ši paskaita suteikė naujų žinių ir paskatino permąstyti savo nusistovėjusius gyvenimo įpročius. Kartu džiaugiamės medicinos mokslo pastiprintomis medicinos mokslų daktaro perteiktomis naujomis žiniomis apie kinų mediciną. Paskaitos įrašą galite klausyti mūsų Youtube kanale.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos