Sidebar

Gegužės 26 d. antroje apie Kinijos visuomenę doc. L. Poškaitės paskaitoje „Tradicinių vyriškumo idealų transformacijos šiuolaikinėje Kinijoje“ buvo įdomu išgirsti apie „vyriškumo krizės“ diskursą Kinijoje nuo XX a. Pranešėja savo paskaitą pradėjo akcentuodama vyriškumo neproblematiškumo požiūrį, kuris Kinijoje vyravo gana ilgą laiką.

Norint suprasti šiandieninio vyriškumo idealą yra svarbu atsižvelgti į tradicinės Kinijos kanonus, kur tradicinėje Kinijoje vyriškumas buvo siejamas su „veidu“ bei vyro reputacija. Laikotarpių tėkmėje vyriškumas formavosi reaguodamas ir santykiaudamas su moteriškumo idealais ir faktoriais. Tarkim iki XX a. pradžios Kinijoje išsilaikė kultūringasis minkštasis vyriškumas „wen“, vėliau su maoizmo epocha atsirado karingasis vyriškumas „wu“. XX a. 9-10 dešimtmetyje atsiranda posakiai „moteriškumo sustiprėjimas“, „vyriškumo sumenkėjimas“.

男2

Vienas įtakingiausių veiksnių įtakojęs vyriškumo pokyčius, tai vartotojiškumas, kas vis labiau siejama su vyro gebėjimu integruotis į vartotojišką kultūrą, demonstruojant savo turtingumą per daiktus ir rafinuotą skonį.

Su kitų kultūrų įtaka, ypač japonų bei korėjiečių, atsiranda transkultūrinis vyriškumas. Iš čia atsiranda transnacionalinis verslo vyriškumas. Rytų Azijos transnacionalinių vyriškumo elementus galima įžvelgti per korėjietiškos pop-kultūros adaptavimą bei lokalizavimą, kur išryškinamas gražus, švelnus, talentingas jaunuolis.

男1

Apibendrinant, galėtume daryti išvadą, jog šiuolaikinį kinų vyriškumą formavusių faktorių yra daug, iš kurių bene svarbiausi tradicinės kultūros vertybės ir elementai, maoizmo laikotarpio lyčių politika, vakarietiškos globalios vartojimo kultūros suklestėjimas, augantis Kinijos nacionalizmas ir patriotizmas, vakarietiškojo „hegemoniškojo“ vyriškumo idealas“ ir t.t. Šiandieninis vyras kinas apjungia „wen“ ir „wu“ kietojo ir minkštojo  vyriškumo elementus. Modernaus „wen“ įkūnytojas yra sėkmingas verslininkas, kuris atstovauja elitinį vyriškumą.

男3

Svarbiausi šiuolaikinio vyro bruožai: atsakingumas, sąžiningumas, rūpestingumas, drąsa, atlaidumas, pagarba, racionalumas.

Šiandien nebėra tradicinio vyriškumo tipažo, Kinijoje nebeegzistuoja vienas homogeniškas vyriškumas, o daugybė įvairių vyriškumo idealų ir jų įvairovę nulėmė daugybė faktorių, kurie suformavo tam šiuos atskirus tipus (pagal socialinį statusą, pagal teritoriją, išsilavinimą).

Su šia paskaita baigiame kultūrinių paskaitų ciklą ir tikimės jūsų dėmesio naujajame rudens sezone.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos