Sidebar

Po sėkmingų vasaros kūrybinių dirbtuvių, nuostabioji kinų menininkė Qi Xiaoting [Chi Shaoting] šį rudenį vėl su mumis! Rugsėjo pabaigoje minėsime didžiojo Mokytojo, kinų išminčiaus, filosofo Konfucijaus gimtadienį ir kviečiame jus į neužmirštamų potyrių kūrybinius užsiėmimus su šia puikia kūrėja. Qi Xiaoting užaugo Kyjive, bet dėl karo buvo priversta palikti namus ir šiuo metu laikinai gyvena Vokietijoje.

Karas Ukrainoje stipriai palietė jautrią menininkės sielą – ji pradėjo Ukrainos palaikymo ir taikos projektą „Ukrainos balsas“, – ant ukrainietiškų ir kitų šalių laikraščių puslapių, aprašančių karo baisumus, Qi Xiaoting perteikė savo išgyvenimus. Skirtingų kalbų laikraščių straipsniai virto meno kūriniais, nereikalaujančiais teksto ir tapo suprantamais be žodžių. Autorė teigia:  „Ši idėja gimė iš tapybos priemonių stokos. Kai tu bėgi nuo sprogimų, pradingsta galimybė su savimi turėti tušo ir ryžių popieriaus. Trokštantis kurti menininkas gali tapyti bet kuo... dantų pasta... pirštais... Pirmieji darbai ir buvo sukurti tokiomis sąlygomis – karo sąlygomis“. 

Maloniai kviečiame sudalyvauti šios menininkės kūrybinėse kinų tapybos dirbtuvėse VU Konfucijaus institute:

Rugsėjo 30 d., 18:00 val. piešime orchidėjas – kilnumo, taurumo, saviugdos, kuklumo ir grakštumo simbolį.

Spalio 1 d., 11:00 val. piešime slyvos žiedus – vidinio grožio ir kuklumo, tvirtybės, negandų nepalaužiamos dvasios simbolį. Penki slyvos žiedlapiai simbolizuoja ir penkis palaiminimus – Fu (福 laimė; sėkmė ), Lu (禄 profesinė sėkmė, puikus atlyginimas ir garbinga padėtis visuomenėje), Shou (寿 ilgaamžiškumas), Xi (喜 džiaugsmas, laiminga santuoka) and Cai (财 materialinė gerovė, turtai).

                     15:00 val. piešime chrizantemas – atsiskyrėlio gyvenimo būdą, ilgaamžiškumą, ramų gyvenimo saulėlydį ir rudenį, bet kartu sveikatą bei gerovę simbolizuojančią tauriąją gėlę.

Spalio 2 d., 11:00 val. piešime įspūdingąsias visterijas – kinų kultūroje simbolizuojančias pagarbą ir profesinę sėkmę.

                     15:00 val. piešime puošnųjį sukutį – meilės ir įsimylėjėlių, kurie gali susitikti tik kartą per metus, simbolį.

Qi Xiaoting [Chi Shaoting] – kinų menininkė, kaligrafė, dailės mokytoja, Visuomeninio kinų kultūros klubo (Weifang) narė. Ji nuo 1997 m. gyveno Ukrainoje. 2011 m. baigė Kijevo pedagoginį universitetą, Dailės ir dizaino fakultetą. Mokėsi pas žymius kinų menininkus: Zhang Zhungen, Zhang Huayong ir Liu Zonggang. Menininkė dalyvavo kolektyvinėse parodose ir surengė personalinių parodų Ukrainoje, Kinijoje, JAV ir Ispanijoje. Jos darbų yra Ukrainos ir kelių kitų šalių muziejuose bei privačiose kolekcijose. Daugiau nei 10 metų ji dirba dailės mokytoja ir turi savo meno mokyklą  „Padangių kultūra".

Menininkė kuria tradiciniu kinų xieyi 写意 (idėjų išraiškos arba laisvo teptuko) stiliumi. Kaip įprasta, dailininkui svarbu ryžių popieriuje perteikti idėjos dvasią, o ne detales ir išorinių bruožų tikslumą. Pagal kinų tapybos filosofiją – grožis ir išmintis slypi paprastume. Todėl paveiksluose pasitelkiamos tokios išraiškos formos kaip apibendrinimas, hiperbolė ir abstrakcija.

Kinų tapyba – raktas į paslaptingą kinų meno pasaulį, kuris padeda pajausti ir suprasti Kinijos kultūrą. Menininkės darbais galite pasigrožėti čia: https://chi.gallery/

Į dirbtuves kviečiame registruotis https://bit.ly/3qcBqi7, nes vietų skaičius yra ribotas.

Visi užsiėmimai nemokami, tačiau būtume dėkingi, jei už dirbtuvėse gautą patirtį ir praktines žinias karo metu namų netekusiai menininkei skirtumėte piniginę auką (vienerios dirbtuvės – 10 EUR auka).

Dirbtuvės vyks Vilniaus universiteto Konfucijaus institute, adresu M. K. Čiurlionio g. 21 (vidiniame kieme), 207 aud. Čia galėsite išvysti ir menininkės naujausių darbų mini parodą. Su savimi nieko turėti  nereikia, visomis priemonėmis pasirūpins institutas.

Dėl detalesnės informacijos rašykite    arba teiraukitės tel. 8 613 11849.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos