Sidebar

Gruodžio mėnesį kinų medicinos lektorė, profesorė Dalia Sekmokienė paskaitoje “Mitybos reikšmė žmogaus sveikatai pagal kinų mediciną ir filosofiją” supažindino klausytojus su tradicine kinų medicina bei taisyklingos mitybos svarba, norint palaikyti sveiką kūną ir dvasią.

Kinų medicina ir filosofija atlaikė tūkstantmečių išbandymus ir dabar tampa vis populiaresnė Vakaruose. Neatskiriama kinų medicinos sritis – mityba. Kinų virtuvė nuo seno garsėja ne tik egzotiškų patiekalų skoniu ir gausa, bet ir subalansuotu, sveiku maistu. Norint įsigilinti į kinų filosofijos, medicinos ir mitybos paslaptis, reikia žinoti bent pagrindinius tradicinės kinų medicinos principus.

Paskaitoje profesorė pabrėžė, kad pagal tradicinę kinų mediciną (TKM), Kinijoje ligos yra gydomos keičiant mintis, jausmus ir gyvenimo būdą. Norint išlikti sveikam būtina valgyti sveiką ir subalansuotą maistą arba vartoti gydomąsias žoleles. Yra svarbu paminėti, kad augalai pagal tradicinę kinų mediciną ne tik gydo savo cheminėmis, bet ir energetinėmis savybėmis, kurios atkuria pusiausvyrą ir harmonizuoja. Kinai tiki, kad sveika mityba ir tinkamas žolelių vartojimas suteikia galimybę plėsti sąmonę ir gauti kūnui reikalingą energiją. Žmogus privalo vartoti maistą, kuris turi daug qi (氣) pavyzdžiui ženšenį, goji (dygliuotojo ožerškio) uogas ir t.t. Taip pat, D. Sekmokienė pabrėžė, kad žmogaus dieta turėtų būti sudaryta individualiai, atsižvelgiant į žmogaus fiziologiją ir jį kamuojančias ligas.

Žoliniai preparatai ir maistas palaiko pusiausvyrą mintyse, jausmuose, suteikia reikalingas maisto medžiagas kūnui: angliavandenius, baltymus, mineralus ir t.t. Be to, maistas teikia energiją ir penkioms kūno stichijoms: medžiui (木), ugniai (火), žemei (土), metalui (金) ir vandeniui (水). Žmogaus kūne, šios stichijos yra klasifikuojamos į skirtingas organų, bei jausmų grupes, pavyzdžiui, žemės elementui priklauso skrandis ir blužnis, mąstymo procesai. Jei bus pažeista energetinė pusiausvyra žemės elemente, bus sutrikdyta tiek šių organų veikla, tiek ir sklandus mąstymas. Nors visi elementai yra svarbūs palaikant žmogaus gyvybę, bet žemės stichija yra ypač svarbi, kadangi ši užtikrina, kad žmogaus vidinė energija ir visos stichijos išliks harmonijoje.

Jei norime palaikyti stiprų žemės elementą, turime valgyti grūdinius produktus ir šaknines daržovės. Dietoje taip pat neturėtų būti vartojamas per daug drėgnas maistas ar per didelis produktų kiekis turintis tik vieną skonį.

Paskaitoje D. Sekmokienė mini, kad norint gyventi sveikai, remiantis tradiciniu kinų mąstymu, reikia valgyti subalansuotą maistą, gyventi be streso ir užsiimti sveikatingumo praktikomis, tokiomis kaip čigong (qigong) ar taidzi (taijiquan). Tada įsivyraus kūno ir sielos harmonija.

Tikimės, kad paskaita jus įkvėps sužinoti daugiau apie tradicinę kinų mediciną ir Kinijos kultūrą!

 

Paskaitos įrašą rasite mūsų Youtube kanale: https://youtu.be/Jck7qfapjLs

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos