Sidebar

Šį stebuklingą rudenį turėjome galimybę pasinerti į kinų meną. Kinų tapyba ir kaligrafija – raktas į paslaptingą kinų meno pasaulį, kuris padeda pajausti ir bandyti suprasti skirtingą Kinijos kultūrą.

Štai jau trečiąjį kartą mūsų institute viešėjo kinų kilmės menininkė, kaligrafė, dailės mokytoja iš Ukrainos Qi Xiaoting 齐小婷 [Chi Shaoting]. Per tris dienas surengėme net penkias kinų meno dirbtuves, susipažinome su pagrindiniais kinų kaligrafijos principais, bei turėjome galimybę išbandyti unikalią kinų tapybos techniką.

Pirmąją dieną kaligrafijos mylėtojai turėjo galimybę pasipraktikuoti rašydami amžinybės ir pastovumo hieroglifą 永 (yǒng). Kiekvienas potėpis buvo svarbus, kad taptų meno kūriniu. Vakare pasinėrėme į kinų tapybos pasaulį ir tapėme magnolijas, kurios daugumos kinų menininkų darbuose dažnai siejamos su elegancija, kilnumu ir tyrumu, todėl ir mūsų dalyvių darbuose atsiskleidė švelni ir rafinuota estetika.

Antrąją dieną po kaligrafijos meno dirbtuvių, kai rašėme auksinio rudens hieroglifą 金秋 (jīnqiū ), pažintį su kinų menų užbaigėme saulėgrąžų tapymu, kurių linksmi atspalviai ganėtinai niūrią dieną mums visiems suteikė pliūpsnį pozityvios energijos.

Paskutiniąją dirbtuvių trečiąją dieną tapėme vynuoges, kurios kinų mene yra siejamos su gausumu, klestėjimu ir vaisingumu. Kaligrafijos praktikos padeda žmogui atsiverti, atsipalaiduoti ir mėgautis pačiu procesu bei stebuklingu rezultatu – išjaustu kūriniu. Ir nebelieka abejonių dėl teigiamo kaligrafijos poveikio žmogaus emocinei būsenai, smulkiosios motorikos ir atminties vystymuisi. Labai tikime, jog dirbtuvių dalyviams pavyko tai pajusti. Itin džiaugėmės matydami nuoširdžias šypsenas ir nuostabą veide pasitinkant netikėtą rezultatą, nugulusį ant ryžių popieriaus 宣纸 (xuānzhǐ), kuris galbūt kai kam buvo netikėta naujiena.

Tikimės, jog šis kinų meno prisotintas savaitgalis suteikė apsilankiusiems galimybę prisiliesti prie Kinijos kultūros, paskatino toliau domėtis bei dažniau kurti šiomis unikaliomis technikomis.

Ačiū dalyvavusiems ir rėmusiems menininkę ir lauksime kituose mūsų renginiuose!

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos