Sidebar

VU Konfucijaus institutas pristato projektą „Daoizmo idėjų pasaulis Laozi tekstuose“ ir kviečia susipažinti su vieno žymiausių kinų išminčių Laozi (老子,Lǎozǐ) mokymu, kurio išmintis ne tik padarė didžiausią įtaką formuojant kinų pasaulėvoką ir kultūrą, bet ir padarė įtaką visam Rytų Azijos regionui, o mūsų laikais sulaukė susidomėjimo ir kituose pasaulio kampeliuose. Atrinkome 20 žinomiausių išminčiaus citatų, kurios persikels ant plakatų ir kas savaitę Facebook socialiniame tinkle dalinsimės su jumis po vieną iš jų.

Laozi tekstus iš senosios kinų kalbos vertė Dr. Dalia Švambarytė; plakatų dizainus kūrė Prof. meno lic. Robertas Jucaitis.

Nors ir yra teigiama, kad Laozi gyveno maždaug 6 a. prieš Kr., iš tiesų nėra aišku ar Laozi egzistavo – jo asmenybė yra apipinta mitais ir legendomis. Viena tokių legendų pasakoja, jog išminčius keliaudamas, sustojo Siangu perėjoje prie pasienio su Cin valstybe ir sutiko sargybinį, kuris liko sužavėtas Laozi išmintimi bei paprašė jo surašyti savo mokymą į knygą. Taip atsirado Daodejing (道德经;Dàodéjīng), dar žinomas paties Laozi vardu – nedidelis kanonas, tačiau kupinas giliausios išminties, bei tapęs daoizmo mokymo pagrindu.

Veikale pabrėžiama, kad žmonės nuolatos siekdami savo troškimų sukelia kančias ir atitolsta nuo harmoningo gyvenimo, bei paties dao (道; dào), dažnai verčiamo kaip kelias, arba kitaip natūralus principas iš kurio randasi ir pagal kurį gyvuoja pasaulis. Todėl Laozi ragina mus pažinti save, nebūti egoistiškais, aklai nesivaikyti savo troškimų, padėti kitiems, ir net su negerais žmonėmis elgtis gerai, o svarbiausia išmokti gyventi pagal natūralųjį dao principą.

O tam gali padėti neveikimas (无为;wúwéi), paradoksaliai reiškiantis savaiminį veikimą atitinkantį dao principą. Dažnai ypač vakariečiui yra natūralu bandyti viską kontroliuoti, o anot Laozi kontrolė beprasmiška, nes ji sukelia žmogui kančią ir atitolina nuo dao. Todėl išminčius siūlo pasikliauti savaiminiu veikimu, kuris yra laisvas nuo dažnai bėdas ir kančias sukeliančių garbės, galios troškimų ir kitų gyvenimo tuštybių bei prisirišimų. Tai leidžia žmogui išmokti gyventi akimirkoje, pasiekti vidinę ramybę, sugyventi su mus supančiais žmonėmis ir gamta, bei semtis giliausios išminties.

Laozi mokymas yra universalus visoms kultūroms ir epochoms, ir leidžia mums ne tik susipažinti su amžinomis tiesomis apie žmogų ir pasaulį, ne tik pasimokyti iš jo, bet ir į savo gyvenimus įnešti daugiau išminties.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos