Sidebar

Kiekvienais metais pavasario metu mūsų institute vyksta „Konfucijaus instituto atvirų durų dienos“, kur lankytojai turėdavo galimybę gyvai prisiliesti prie kinų kultūros. Šiemet kinų kultūrą pristatėme nuotoliniu būdu Zoom platformoje.

Renginių ciklą pradėjome pažintiniais įrašais socialiniuose tinkluose apie liaudiškus Kinijos instrumentus, lygindami juos su lietuviškais. Pristatėme bene labiausiai paplitusį kinišką instrumentą guzheng [gudzheng] 古筝, kuris išsiskiria savo galimybėmis atkartoti gamtos garsus, tarkim, tekančio vandens įspūdį. Guzheng yra keletą tūkstančių metų istorijos siekiantis kiniškas styginis instrumentas, turintis 21 ar net 26 stygas. Šis instrumentas šiek tiek panašus į mūsų lietuviškas kankles, tačiau turi akivaizdų skirtumą - yra net 1.6 m ilgio. Guzheng yra ypatingas dar ir tuo, kad muzikantai ant vienos arba abiejų rankų pirštų užsideda nago formos antpirščius - tokiu būdu išgaunamas grynesnis ir ,,aštresnis” garsas. Kas buvote mūsų institute, turbūt teko matyti, kad šį instrumentą turime.

guzheng small

Gegužės 27 d. tęsėme pažintį su kinų kultūra toliau ir sporto mylėtojams pristatėme Šaolino vienuolyną bei ilgametes tradicijas turinčius kovos menus – Shao Lin Wu Gong 少林武功. Šią paskaitą - treniruotę vedė Lietuvos tradicinio Ušu asociacijos „Shaolin“ klubo „Tėkmė“ instruktorius Deividas Vaškelis, kuris su Kinijos kovos menais susipažino dar 1990 metais ir daugiau nei 20 metų gilinasi į filosofiją, toliau šlifuoja praktikas, perteikdamas žinias ir kitiems. Praktikuojant šiuos kovos menus, išlaikoma ne tik fizinė forma, bet atrandama harmonija tiek savo viduje tiek santykyje su aplinka. Tikimės, jog nors trumpam pavyko pajausti šių kovos menų dvasią.

Dora Luo

Gegužės pabaigoje turėjome progos sveikintis tiesiogiai su Kinija, kur mūsų arbatos meistrė Dora Luo, kuri yra ir vienos angliškos mokyklos įkūrėja, nuotoliniu būdu mums pristatė arbatos gėrimo ceremoniją pietietiškai. Šioje demonstracinėje paskaitoje susipažinome su Šantou miesto (Guangdongo provincija, Kinija) arbatos gėrimo tradicijomis. Buvo įdomu įžvelgti skirtumus lyginant su šiaurine dalimi. Pavyzdžiui, pietiečiai ypatingai stipriai išlaiko arbatos gėrimo ceremonijos elementus, naudoja apvalius porcelianinius padėklus, o ne mums įprastus kvadratinius. Šio regiono žmonės pasižymi išskirtine šiluma ir svetingumu. Ar pajutote tai per nuotolį? Tikimės, kad taip ir lauksime mūsų renginiuose naujuoju rudens sezonu.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos