Sidebar

Sausio mėn. mūsų institute sinologijos studijų dėstytojas ir doktorantas, jaunesnysis asistentas Balys Astrauskas, paskaitoje „Drakonai kinų kultūroje ir kosmologijoje“, pristatė drakono reikšmę ir jo svarbą srityse, tokiose kaip kultūra, religija, valdžia bei kosmologija.

Pirmiausia, pranešėjas papasakojo skirtumus tarp mūsų „vakarietiško“ drakono ir rytietiško- kiniško. Vakarietiškas siejamas su blogiu, biblijoje tapatinamas su šėtonu. Jis spjaudosi ugnimi, turi daug galvų. Galiausiai, drakonas turi būti nužudytas herojaus, kuris jam nukirstų galvą. Priešingai, kiniškasis drakonas siejamas su gėriu, įvairiais gamtos ištekliais, kaip vandeniu, lietumi ir vėju. Įdomu tai, kad buvo tikima, jog griaustinis yra drakono riaumojimas. Tai pat, drakonas saugo, gina žmoniją nuo piktųjų dvasių.

Pranešėjas plačiau papasakojo apie kiniško drakono „sudėtį“: laikoma, kad drakono kūnas yra sudarytas iš 9 skirtingų gyvūnų. Vienas iš jų – karpis. Drakonas pasižymi karpio žvynais, kurių jis turi 117. 36 yīn 陰 žvynai, o 81 yra yáng 陽 žvynai. Drakonas turi ir tigro letenas, sraigės pilvą ir kitų gyvūnų kūno dalis. Pagal tai yra sakoma, kad drakono skaičius yra 9. 

Paskaitos klausytojai buvo supažindinti ir su drakono hieroglifu – lóng 龙 (supaprastintas),龍 (tradicinis). Tačiau ankstyvoji drakono rašybos forma buvo kitokia – hieroglifas atrodė tarsi susirangiusi gyvatė su ragais. Bėgant metams, drakono hieroglifo rašybos forma nuolat keitėsi.

B. Astrauskas papasakojo apie drakono svarbą religijoje. Pranešėjas pasidalino šventyklų vaizdais, todėl klausytojai galėjo vizualiai pamatyti kaip žmonės garbina drakoną. Ant kiekvienos šventyklos spalvingo stogo, galima išvysti ne tik drakoną, bet ir kitokių įdomių objektų, pavyzdžiui karpį.

Visuomenė garbina drakoną ne tik dėl apsaugos, bet ir drakono galios atnešti lietų derliui, laimę bei turtus. Todėl žinoma, kad drakonas ne tik pasižymi jėga, bet ir išmintimi. Drakono saugojimo nuo piktųjų dvasių funkcijai buvo prilygintas ir mūsų lietuviškasis aitvaras, kuris irgi atlieka šį vaidmenį.

Tai pat, buvo trumpai paminėta ir apie svarbiausią dievybę – keturių jūrų drakonus-karalius Sìhǎi lóngwáng 四海龍王. Ši dievybė turi žmogaus kūną ir drakono galvą. Valdo keturiose Kinijos kryptyse esančius ežerus ir jūras.

Drakonas dažnai yra vaizduojamas poroje su kitais gyvūnais: feniksu, tigru, drambliu. Drakonas su drambliu vaizduoja dviejų stiprių varžovų kovą. Priešingai, drakono ir fenikso pora skleidžia yīn yáng 陰陽 harmoniją. Drakonas yra yáng 陽, o feniksas yīn 陰.

Svarbu paminėti, jog drakonas yra ir valdžios simbolis. Imperatoriaus sostas yra vadinamas drakono sostu. Tai pat, valdžios institucijas puošia daugybė drakono ornamentų. Net imperatoriaus vilkimi geltoni rūbai vadinami drakono rūbais, kuriuose yra išsiuvinėti devyni drakonai.

Galiausiai, buvo paminėta drakono reikšmė kinų mitologijoje. Tikima, jog pasaulį sukūrė Fuxi Fúxī 伏羲 ir Nuva Nǚ wā 女娲būtybės, kurių viršutinė dalis kaip žmogaus, o apatinė kaip drakono.

Žinome, jog pagal kinišką zodiaką yra 12 gyvūnų ženklų, tačiau paskaitos metu buvo pabrėžta, jog drakonas laikomas pačiu tobuliausiu zodiako ženklu. Jis turi dauguma kitų zodiakų savybių. Todėl Kinijoje drakono metai yra patys svarbiausi metai. Iš tiesų, yra ir įdomus palinkėjimas - vaikui užaugti drakonu Wàng zǐ chéng lóng望子成龍.

Tikimės, jog paskaitos tema sudomino ir sužinojote įdomių faktų apie drakonus kinų kultūroje ir kosmologijoje.

Linkime didelės sėkmės visus drakono metus Lóng nián dàjí 龍年大吉!

Paskaitos įrašą galite pasiklausyti Youtube kanale: https://youtu.be/BPHsvDWEEPo

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos