Sidebar

Kovo 15 dieną sostinės progimnazijoms plačiai atvėrėme Vilniaus universiteto Konfucijaus instituto duris. Sudalyvauti pirmojoje šį pavasarį organizuotoje edukacinėje programoje atvyko Vilniaus Simono Daukanto progimnazijos septintokai. Šį kartą moksleiviams pasiūlėme tris temas: vaiduokliai ir protėvių garbinimas Kinijoje, pažintinė Šaolino vienuolyno kovos menų treniruotė bei trumpa įžanginė pamoka apie kiniškus rašmenis.

Edukacija prasidėjo pristatymu apie vaiduoklius Kinijoje, kurią suorganizavo Vilniaus universiteto sinologijos specialybės absolventai ir mūsų instituto praktikantai Martynas Petrauskas ir Robert Čupaila. Pamokos metu mokiniai sužinojo kas kinų kultūroje yra vaiduokliai ir kuo jie skiriasi nuo sielų ir protėvių. Buvo pristatytas pats vaiduoklio guǐ 鬼 rašmuo ir įvairios kiniškos frazės ir žodžiai susiję su šiuo hieroglifu. Be to, vaikai turėjo galimybę sužinoti apie kinų Vaiduoklių festivalį ir su tuo susijusias gyvas tradicijas, susipažino kokie prietarai siejami su vaiduokliais Kinijoje, taip pat turėjo galimybę pačiupinėti autentiškus nuo vaiduoklių ir nesėkmių apsaugančius amuletus. Pamoka baigėsi trumpa diskusija, kur mokiniai palygino kinų ir lietuvių tikėjimus ir papročius. Buvo įdomu atrasti, ką mūsų kultūros turi bendro.  

5658

Tačiau bene didžiausią įspūdį mokiniams, ypač berniukams, padarė Šaolino vienuolyno kovos menų treniruotė, kurią vedė du instruktoriai: kovos menų klubo „Shaolin“ įkūrėjas Tomas Lapinskas, kuris yra ir oficialus Šaolino vienuolyno atstovas Baltijos šalyse bei dar vienas klubo narys. Mokiniai turėjo galimybę ne tik sužinoti, kas tai per kovos menai, dėl kurios priežasties atsirado, kuo skiriasi nuo kitų kovos menų, bet ir išbandyti keletą judesių lauko treniruotėje. Šios praktikos yra puikiausias saviugdos, savigynos bei asmeninio tobulėjimo kelias, todėl tikimės, jog galbūt kai kuriems iš mokinių tai gali tapti nauju laisvalaikio praleidimo būdu.

5657

Po aktyvios kovos menų treniruotės, gurkšnojant kinišką arbatą ir vaišinantis sausainiais, sekančioje paskaitoje mokiniai toliau mėgavosi žiniomis apie kiniškus rašmenis, kurias įdomiai pristatė absolventė ir šiuo metu institute praktiką atliekanti Aušrinė Kvietkauskaitė. Pamoka buvo kupina faktų apie kinų kalbą, įdomių mokyklų patirčių skirtumų tarp lietuvių ir kinų vaikų. Taip pat vaikai išmoko keletą hieroglifų ir sužinojo kaip juos tarti. Edukacijos pabaigoje kiekvienas vaikas galėjo išsirinkti sau kinišką vardą, kuris, neabejojame, tapo įsimintinu šios dienos akcentu.  

Viliamės, jog mokiniai smagiai praleido laiką, o svarbiausia – sužinojo daug įdomios  informacijos, kuri pagilino žinias apie kinų kultūrą. 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos