Sidebar

Lapkričio 25 d. Vilniaus universiteto Konfucijaus institutas suorganizavo viešą nuotolinę paskaitą „Tradicinės kinų medicinos reikšmė šiuolaikiniame pasaulyje“.  Esame be galo dėkingi kinų medicinos gydytojui, kineziterapeutui, biomedicinos mokslų daktarui Vitalijui Naumavičiui už vertingas žinias apie tradicinę kinų mediciną bei patarimus, kaip žiemą turėtume stiprinti mūsų sveikatą. 

Paskaitoje buvo aptartos ir palygintos dvi gydymo sistemos – vakarietiška medicina ir tradicinė kinų medicina, kur mokslininkas pasidalijo naudinga Kinijoje sukaupta patirtimi bei savo tyrimų žiniomis. Mums, lietuviams buvo smagu išgirsti, jog mūsų šalyje auga daugiau negu pusė tokių pačių vaistinių augalų kaip Kinijoje. Tik kol kas, deja, gydymui ir profilaktikai naudojame mažąją minėtų vaistinių augalų dalį.   

Tradicinė kinų medicina - tai unikali gydymo ir sveikatos gerinimo praktikų sistema, atsiradusi Kinijoje prieš tūkstančius metų. Šis gydymas pasižymi holistiniu požiūriu į žmogų kaip visumą. Pagrindinis šios sistemos principas – stiprinti sveikatos būklę dar prieš atsirandant ligai ir maistas bei vaistažolės čia atlieka labai svarbią funkciją. Tradicinėje kinų medicinoje tikima, kad kiekvienas maisto produktas yra naudingas tik reikia žinoti kiek ir kada vartoti, nes mityboje, pagal kinus, būtina išlaikyti balansą.

TCM paskaitai pic su zolele

Po šios paskaitos žinome, jog nebūtinai kas „tradicinis“ yrasenas“,  „pasenęs“ arba net „nenaudotinas“.  Šiandien Tradicinė kinų medicina yra kartu ir naujausias technologijas įvaldžiusi  ir taip pat ilgaamžę patirtį išsaugojusi sistema.  Ir tai itin reikšminga šiuolaikiniam žmogui ir pasauliui. Juk mūsų pačių organizmai didžia dalimi yra pajėgūs apsiginti nuo ligų. Na o stiprinti savo kūną vaistažolėmis ir padėti sau galime pradėti jau dabar. Lietuviškų žolelių, kurias galime naudoti gydymui, kaip naudoja kinai, mes čia turime kelis šimtus. Tik kaip jas naudoti jau yra kita paskaitos tema, kurią nagrinėsime kituose mūsų susitikimuose.  

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos